En nyttig och mör förrätt med ett mycket lågt fetthalt. Den kan göras i en Smoky Beast rökgrill eller i en speciell kallrökningsenhet.

Tillagning:

1. Förbered köttet för kallrökning: strimla filébitarna till ca 3 cm breda strimlor – skär köttet längs fibrerna. Tillsätt salt, svart peppar och krossade enbär. Tillsätt ca 20 till 25 kilo salt per en kilo kött. En full tesked med salt = 20 gram;
2. Gnid in smakämnen i köttet. Låt stå i kylskåp i 2-24 timmar;
3. Kör igång kallröksenheten i eldstadet och placera köttet på gallret;
4. Om det är kallt ute kan du få rök med två vedklyftor. Den ena vedklyftan bör vara torr (så att den börjar glöda och brinna lite grann) och den andra våt så att det kommer rök;
5. Se till att temperaturen i rökgrillen inte överstiger 30 grader;
6. Rök köttet i 12-24 timmar i rökgrillen. Köttet är färdigt då du skär köttet och ser att färgen enhetlig och texturen är mjuk och fuktig;
7. Om temperaturen är för hög får du istället en varmrökt skinka. Den är inte lika mör och mjuk men ändå mycket god;

(0)

En sidorätt med en lantlig touch och en söt smak. Behöver ej smaksättas. Välj en gul lök som är i storlek av ett plommon.

Tillagning:

1. Tvätta löken och vitlöken om de är jordiga (direkt ur trädgården);
2. Om stjälken är med, placera dem på grillgallret tillsammans med stjälken;
3. Grilla i 10-15 minuter, vänd om då och då och se till att temperaturen inte blir alls för hög;
4. Servera som en sidorätt till en huvudrätt. Alla som gillar lök och vitlök kommer vara förtjusta i den rätten;

(0)

Cataplana är en traditionell portugisisk maträtt som kommer från fiskarkulturen i Algarve-området. Vi tillagar en nästan traditionell Cataplana med små förändringar i buljongen. Därför kan vi inte kalla det för en traditionell Cataplana. Förbered en speciell djup stekpanna som kan täckas med lock inför matlagningen. I vårt sortiment passar stekpannorna PRO-450 och PRO-450 inox med en rymlighet på 12-15 portioner (ungefär 4,5 liter) bäst för tillagning av cataplana. Antal angivna i receptet är till för 12-15 portioner.

Tillagning:

En mycket viktig aspekt vid tillagning av Cataplana är förberedning av ingredienser innan du sätter på den på stekpannan. Själva stekningen är en snabb process – inom 15 minuter tilläggs samtliga ingredienser på stekpannan. Se till därmed att förbereda alla ingredienser innan du börjar värma stekpannan. Det andra tipset: Se till att ha mycket buljong för att inte råka komma i en situation där du klart inte har tillräckligt med vätska.

1. Koka buljongen (fisk eller kycklingbuljong) eller köp en färdig buljong, ca 2 liter;
2. Avkyla fisk och skaldjuren – räkorna, musslorna och vitfisken. Du behöver: 1 kg tigerräkor, 1 kg blåmusslor samt 600-700 g vitfisk (torsk, gös, abborre);
3. När buljongen är färdig, värm upp stekpannan och bryna löken (1-2 st.) och vitlöken (6 större klyftor);
4. Tillägg strimlor av olikfärgade paprikor (1+1 paprika);
5. Tillägg Chorizo skivor (ca hälften av korven) och 2-3 lagerblad;
6. Tillägg tomater ca 600-800 g (färska eller krossade burktomater);
7. Tillägg en handfull av hackad persilja och 1 hackad chilipeppar utan frön;
8. Tillsätt en halv flaska av vitt vin;
9. Tillsätt buljongen – ca 1,5 liter (tillsätt mer senare om det behövs);
10. Låt koka, smaka av med salt och socker (för att motsätta surheten som kommer av tomater och vitt vin);
11. Lägg till räkorna, musslorna och fisken när du har fått rätt smak;
12. Låt koka ytterligare en gång, täck stekpannan med lock och stäng av gasen;
13. Rör om Cataplanan 3-4 gånger med mellanrum på 1-2 minuter och sätt tillbaka locket;
14. Servera när musslorna har öppnats. Släng på persilja och koriander;
15. Det är inte alla som tycker om koriander och chili. Det är bättre att servera dem separat så kan var och en lägga till dom efter sitt tycke;
16. Servera Cataplana med ciabatta och Vinho Verde;

(0)
Show More Posts
GrillSymbol Products